Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ασυμβίβαστη ζωή…

Είχε μπει φανερά νευριασμένος, όχι μόνο από το απότομο κλείσιμο της πόρτας, αλλά και από το ιδιαίτερα ανεπτυγμένο υβρεολόγιο που ξεστόμιζε. Πασιφανές ότι η σχέση του είχε λάβει οριστικά τέλος, καθότι όλα τα κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούσε ήταν γένους θηλυκού. Προσπάθησα ματαίως να τον ηρεμήσω. Αναγκάστηκα να τον ρωτήσω τι του συμβαίνει και ήταν τόσο στεναχωρημένος. Χάσαμε το ντέρμπι από τον μισητό μας αντίπαλο αποκρίθηκε. Οι βρισιές είχαν μετακομίσει στο δικό μου στόμα. Ξεστόμισα πολλές σεξουαλικές χυδαιότητες όπου σε καμία δεν προβλεπόταν η ευχαρίστηση του, παρότι έπαιρνε σε όλες μέρος. Όταν επιτέλους ηρέμησε ήρθε στην κουζίνα να ετοιμάσουμε φαγητό. Ένευσε ανορεκτα ότι θα έπινε μόνο μια μπύρα. Του ζήτησα συγγνώμη για πριν, αλλά είχα παρεξηγήσει την κατάσταση νομίζοντας ότι χώρισε με την Δώρα. Χώρισα μου είπε, αλλά δεν τον πείραζε τόσο, είχε συνηθίσει την ιδέα ότι δεν θα προσαρμοζόταν ποτέ στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτό πριν τον αγώνα πήγε από το σπίτι της και το διέλυσαν με ένα τελευταίο καυγά.
Χάθηκε η τελευταία ευκαιρία να επιβιώσεις με την μόνη γυναίκα που σε ανεχόταν τον αποπήρα. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις να αναθεωρείς κάποια πράγματα σιγά σιγά. Ίσως, είπε και άνοιξε την τηλεόραση. Γιατί δεν κανείς κανένα συμβιβασμό; τον ρώτησα. Δεν σου ζητούσε και μεγάλες θυσίες, απλώς να μην εξαφανίζεσαι. Με αγαπάς και εσύ, μου είπε, αλλά δεν με ελέγχεις. Βεβαίως, αποκρίθηκα, μοιραζόμαστε το σπίτι αλλά όχι και την κρεβατοκάμαρα. Εξάλλου δεν σε παντρεύομαι γιατί δεν έχεις προίκα. Έβλεπες την προσπάθεια του να σκεφθεί και έμοιαζε σαν να έτρεχε νέο πρόγραμμα σε παλιό κομπιούτερ. Καλά ,του είπα, ας αλλάξουμε θέμα, για να επανέλθουμε στο ίδιο από άλλη σκοπιά. Αυτή πως είναι τώρα; Έχει αναρτήσει την πινακίδα προσοχή εκτελούνται έργα και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της ζωής της. Δεν γνωρίζεις τα πάντα για την σχέση μας, συμπλήρωσε απολογητικά. Ήταν πιο ανώριμη από ότι έχεις καταλάβει. Παρότι είναι έξυπνη οι ανασφάλειες της δεν την αφήνουν να το εκμεταλλευτεί και χρησιμοποιεί την ομολογούμενη ομορφιά της για να σε κατακτήσει. Μετά από τόσο καιρό που ήμασταν μαζί εξακολουθούσε να προσπαθεί να μου επιβληθεί με τα γεννητικά της όργανα. Οποία διαφωνία είχαμε προσπαθούσε να την λύσει με τον ερώτα. Στην αρχή ήταν καλά, αλλά κάποτε πρέπει να κάνουμε και κανένα βήμα ουσιαστικής προόδου.
Τώρα τι πρόγραμμα έχεις, θα μείνεις να πενθήσεις ή θα έρθεις μαζί μου να βγούμε, πρότεινα. Απέρριψε και την σκέψη του πένθους και της εξόδου. Προσπαθώντας να τον απεγκλωβίσω από τις σκέψεις του τον ρώτησα τι γίνεται εκείνη η συνάδερφος του, που είχαν παρακολουθήσει ένα σεμινάριο μαζί. Δεν ξέρω μου, είπε. Αυτή τη κοπέλα δεν μπορώ να καταλάβω αν πρέπει να την σιχαίνομαι ή να την θαυμάζω. Είναι έξυπνη, παμπόνηρη, πολιτικός ολκής, αλλά μου φαίνεται γλοιώδης, ειδικά όταν μου δήλωσε ότι την πειράζουν οι βλάκες που την περιστοιχίζουν, αλλά τους φέρετε με τέτοιο τρόπο ώστε να τους καθιστά ακίνδυνους αισθητικά για αυτήν. Την αγαπούν από επάνω. Παρά το επιστημονικό πόστο που κατέχει, όλες οι σπουδές και η πρόσληψη έγιναν με πολιτικό μέσο. Στην θέση της θα ήμουν ψυχολογικά χάλια. Θα επανέρθω σε κάτι που ανέφερα νωρίτερα, αναφώνησα. Δεν ξέρεις να συμβιβάζεσαι. Ο καθένας χρησιμοποιεί το χάρισμα που κατέχει για να επιβιώνει. Ο αστακός θα ζει πάντα στον βυθό. Στον αφρό να τον αφήσεις στο πυθμένα θα καταλήξει. Οι ύαινες είναι αντιπαθητικές γιατί τρώνε το φαγητό που αφήνουν τα υπόλοιπα σαρκοφάγα, αλλά αυτός είναι ο δικός τους τρόπος για να επιβιώνουν. Σε ενοχλεί που αυτή έχει συμβιβαστεί και δεν αισθάνεται τύψεις, ενώ εσύ δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτε και τις νιώθεις. Το δικό της χάρισμα είναι η πολιτική της ικανότητα. Αν την αντιμετωπίσεις ως πολιτικό και όχι ως επιστήμονα, θα πρέπει να την δεις ως υπερθετικά ικανό άτομο. Εσύ διαπρεπείς ως επιστήμονας και εκείνη ως λαοπλάνος. Επιβιώνετε στο ίδιο περιβάλλον, με τα μέσα του ο καθένας.
Δεν το είχα σκεφθεί έτσι μου αντιπρότεινε. Ίσως από αυτή την οπτική γωνία έχεις δίκιο. Παρόλα αυτά είναι άτομο για το οποίο πρέπει να τρέφεις πολλές επιφυλάξεις. Εξαρτάται από το είδος της σχέσης που επιδιώκεις να έχεις μαζί της, είπα. Συγνώμη, αποκρίθηκε, που σε διακόπτω αλλά η σχέση σου με την Βασιλική σε έχει επηρεάσει τρομερά. Δεν περίμενε εκ μέρους μου τέτοια ενδοσκοπική ικανότητα. Είναι αλήθεια, ομολόγησα, μου κάνει διάλεξη επί της ψυχολογίας καθημερινά. Πράγματι η πρόοδο σου είναι καταπληκτική διαπίστωσε, για να με ρωτήσει, ότι αν δεν έκανε λάθος την είχα γνωρίσει με την ιδιότητα της χορεύτριας και μετά μου προέκυψε η ψυχολόγος. Τι επέλεγα εκείνη την στιγμή; Την ψυχολόγο το πρωί και την χορεύτρια το βράδυ του επισήμανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου