Μετά από μερικά χρόνια, που πάλεψε να ορθοποδήσει στο χείλος του οικονομικού γκρεμού και τα κατάφερε όταν όλοι την είχαν ξεγραμμένη, της απέδωσαν το προσωνύμιο της Σταχτοπούτας γιατί αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο κάποιες φωτογραφίες την ώρα της ανατολής και την ώρα της νύχτας. Εκεί φαινόταν σαν να λάμπει την μέρα και συγκριτικά να σβήνει το βραδύ, αντίθετα από κάθε άλλη χώρα. Ήταν το οικονομικό θαύμα που βασίστηκε πάνω στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενεργείας. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν καλυμμένο με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Τα πρώτα εξ’ αυτών με την αντανάκλαση του φωτός κατά την ανατολή έμοιαζαν στις φωτογραφίες από το διάστημα με πόλεις που φεγγοβολούσαν. Η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι δεν ήταν δυνατό να έχει σταματήσει την χρηματοδότηση των εγχώριων επενδυτικών σχεδίων φωτοβολταϊκών πάρκων σαν υπεράριθμα και να επιζητά γερμανικές επενδύσεις για νέες εγκαταστάσεις. Έδωσε κίνητρα να δημιουργηθούν ενεργειακοί συνεταιρισμοί και να προβεί η χώρα σε εξαγωγή ενεργείας. Καθένας μπορούσε να τοποθετήσει μέσα σε ένα πλαίσιο ευκολονόητων προδιαγραφών οποιαδήποτε πηγή οικολογικής ενεργείας και αφού καλύψει τις ιδίες ανάγκες το περίσσευμα του να το αγοράζει σε ανά ημέρα καθοριζόμενη χρηματιστηριακά τιμή ο τοπικός του συνεταιρισμός.
Η εθνική επιτροπή εξαγωγών αγόραζε αυτό το πλεόνασμα και το πουλούσε σε άλλες χώρες. Χάρη σε αυτή την ενεργειακή επάρκεια, που ήρθε να ανατρέψει τις μελέτες περί ανεπαρκείας μετά τις πρώτες δεκαετίες του 2000, μπόρεσε να αναπτύξει τις βιομηχανικές ζώνες κοντά στις ενεργειακές πηγές, και ως συνέπεια να επιτρέψει την αποαστικοποίηση για εργασιακούς λογούς. Οι επενδύσεις που τελικά ήρθαν από το εξωτερικό ήταν κυρίως στην υψηλή τεχνολογία, π.χ. κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, καθότι εκμεταλλευτήκαμε τη χρονική διάφορα με τις ΗΠΑ, σκεφτόμενοι άπλα ότι εάν η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη βάρδια των ΗΠΑ, εμείς είμαστε στην δεύτερη. Με αυτό τον τρόπο παραλάβαμε εξωτερική βοήθεια μέσω επενδύσεων, χωρίς να μας χαριστεί κάτι, άλλα μέσα από τίμιες συναλλαγές. Δίναμε φθηνή ενεργεία και επάρκεια καταρτισμένων αποφοίτων πανεπιστήμιων που αφθονούν στην χώρα.
Επίσης αμερικανικές πολυεθνικές μεταφορών εκμεταλλευτήκαν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που έγινε διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων, όπως και το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός που τα ένωνε και μεταξύ τους. Αντιθέτως η Αθήνα έγινε ο κύριος σταθμός διαμεταγωγής ανθρώπων. Από την Ιαπωνία ήρθαν συμπράξεις εργοστασίων φωτοβολταϊκών με σκοπό την κάλυψη των εγχώριων αναγκών και απώτερο σκοπό τις εξαγωγές. Από το εμπορικό πλεόνασμα που πρόεκυψε σε σύντομο χρονικό διάστημα απορροφήθηκε η υπερπαραγωγή ιατρών των εγχώριων πανεπιστήμιων και με την στροφή αυτών στην έρευνα δημιουργήθηκαν κέντρα με την συμμέτοχη εταιρειών από Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία σε ότι αναφορά τα μηχανήματα και από όλες σχεδόν τις χώρες για ότι αφόρα τα φάρμακα. Δημιουργήθηκε ένα κύμα επιστροφής ανάμεσα στους επιστήμονες που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό και έτσι αναπτύχτηκαν και άλλοι τομείς που είχαν μείνει στην αφάνεια κατά την εποχή της κρίσης.
Δημιουργήθηκαν νέες συσκευές αφαλάτωσης του νερού που έλυσαν το πρόβλημα της λειψυδρίας για την χώρα συνεπικουρούμενες από το νέο πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των υδάτων. Δόθηκε λύση στην υιοθέτηση γεννητριών παραγωγής ενεργείας από τα κύματα της θάλασσας με νέες λύσεις που εφαρμόστηκαν στην Σαμοθράκη, στον Κορινθιακό, την Ικάρια και στον Ευβοϊκό. Ο αγροτικός τομέας συσπειρώθηκε σε συνεταιρισμούς με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, προχωρώντας μέσα από την τυποποίηση και εξάγοντας τεχνογνωσία στην Βόρειο Αφρική μέσα από σχετικά προγράμματα που συναφθήκαν και με το Ισραήλ και με τις Αραβόφωνες χώρες.
Η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες απέφερε μια μερική νίκη στην χώρα. Η Ε.Ε., που είχε μετατραπεί σε ομοσπονδία, αποφάσισε να ιδρύσει αποκεντρωμένα τα υπουργεία της, καθότι η σύγχρονη τεχνολογία το επέτρεπε και για να αποφύγει την παράλληλη ίδρυση μοχλών πίεσης τύπου lobby που θα δημιουργούταν αναπόφευκτα στην περίπτωση της κοινής έδρας. Στην Ελλάδα λοιπόν αποφασίστηκε να ιδρυθεί το ευρωπαϊκό υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας. Χάθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας, που κατέληξε στην Αγγλία, άλλα δεν ήταν δυνατόν μια μικρή χώρα όπως η δίκη μας να έχει δυο υπουργεία. Η μικρή Σταχτοπούτα από ζητιάνα φορούσε το περιδέραιο με τις επιτυχίες της και ήταν καλεσμένη σε όλους τους χορούς που λάμβαναν μέρος ανά την υφήλιο.
Και ζήσαμε εμείς καλά και οι άλλοι το ίδιο καλά μαζί μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου