Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Gadget

Περίμενα στην ουρά, όπως χιλιάδες άλλοι σε όλο τον κόσμο, για το καινούργιο επαναστατικό προϊόν της EVA. Οι προδιαγραφές του ήταν θέμα συζητήσεων σε διαδικτυακά forum εδώ και μήνες. Φωτογραφίες του είχαν διαρρεύσει σε ιστοσελίδες παρουσίασης νέων προϊόντων - gadget. Αδημονούντες καταναλωτές έγραφαν wish list για το νέο αυτό τηλέφωνο που θα άλλαζε για μια ακόμη φορά τη μορφή της επικοινωνίας. Η οθόνη του ήταν η πιο μεγάλη, η πιο ποιοτική, η πιο ευκρινής. Καταργούσε κάθε άλλη φορητή συσκευή, ενσωματώνοντας λειτουργιές που πριν από μερικά χρόνια ήταν στην σφαίρα της φαντασίας. Είχε 5” διαγώνιο, 3D, HDMI 1.4 mini, νέο interface που ήταν ότι πιο επαναστατικό κυκλοφόρησε ποτέ, είχε pico projector, γινόταν HUD στο αυτοκίνητο εάν είχες βεντούζα για την χρήση του ως gps, ήταν πιστωτική κάρτα με encryption 128bit, κατέγραφε video 3D, είχε στερεοφωνικό μικρόφωνο, είχε μπαταριά νέας γενιάς με 20 ώρες ομιλίας και «άπειρο» stand by, είχε on air back up, είχε αναγνώριση ίριδας, είχε ότι δεν είχαν όλες οι άλλες συσκευές μαζί και ότι επιθυμούσε ο καταναλωτής. Με το που διάβαζες το μακροσκελές data sheet, το μονό που μπορούσες να αναφωνήσεις ήταν “shit. Το θέλω…”
Παρακολουθούσα την κύηση του μέσα από αυτές τις διαρροές. Είδα το πρώτο μοντέλο, με την μικρότερη οθόνη, που ήταν και το πρώτο «μουλάρι» δοκίμων. Το πρωτογενές interface που άφηνε πολλές υποσχέσεις, που είχε όμως πολλά bugs. Είδα όλες τις μετεξελίξεις που οι τεχνικοί εφάρμοσαν ωσότου ωριμάσει σαν προϊόν. Περίμενα ανυπόμονα τις ανακοινώσεις στις εκθέσεις των smartphone για την πιθανή παρουσίαση του. Απογοητεύτηκα πολύ στην πρώτη αναβολή της δημόσιας εμφάνισης του. Ο Πρίγκιπας μας είχε ένα θρόνο να παραλάβει από τον προηγούμενο Βασιλιά, που έμοιαζε μπροστά του απηρχαιωμένος. Είχαν αρχίσει και οι προβλέψεις για την τιμή του. Συγκρίσεις ανάμεσα στην λιανική διάθεση του προηγούμενου τηλέφωνου της EVA σε όλον τον κόσμο, τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές των υποσυστημάτων του, την αρχική διαθεσιμότητα που αυτοί θα μπορούσαν να παρέχουν, την προδιαγεγραμμένη αδυναμία τους να καλύψουν την επερχόμενη ζήτηση, τα νέα εργοστάσια της EVA, την οργανωτική αναδιάρθρωση της εταιρείας, το κλείσιμο αιθουσών συνεδρίων ανά τον κόσμο και στοιχήματα σε πιο από αυτά θα γίνει η ανακοίνωση, τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες, που δόθηκαν εσπευσμένα στην δημοσιότητα, μετά από μια αναπάντεχη διαρροή του τελικού προϊόντος, την οριστικοποίηση μερικές μέρες αργότερα των προδιαγραφών του.
Όλα αυτά, τώρα, δεν είχαν καμιά σημασία. Είχα έρθει δυο μέρες νωρίτερα από την επίσημη διάθεση του και ήμουν δέκατος στην ουρά. Στους δικούς μου είπα ότι θα έμενα στον κολλητό μου. Μόλις άνοιγε το κατάστημα θα γινόμουν ο δέκατος ευτυχής κάτοχος του προϊόντος που θα άλλαζε τον κόσμο. Θα συνέβαλα σε αυτό, ήμουν early adopter, θα έγραφα στα forum πρώτος τις εντυπώσεις μου, θα μπορούσα να μιλήσω εκ πείρας για το νέο interface και όχι με υποθέσεις όπως οι περισσότεροι άλλοι. Θα αυξανόταν οι φίλοι μου στο face book, θα δεχόμουν περισσότερα tweets, δεν ξέρω εάν θα άλλαζε ο κόσμος όλος, ο δικός μου, όμως, θα άλλαζε. Δυστυχώς όχι αναίμακτα. Είχα μείνει τέσσερις μήνες στο σπίτι, χωρίς εξόδους. Έβρισκα δικαιολογίες αποφεύγοντας τους φίλους μου. Ποτέ άλλοτε δεν είχα τόσο κάλους βαθμούς. Μάζευα το χαρτζιλίκι μου σαν το μυρμήγκι. Είπα τα κάλαντα μέχρι και των Φώτων. Δεν υπήρχε άλλος στην ηλικία μου να κάνει κάτι τέτοιο. Έκανα θελήματα για διαφόρους ηλικιωμένους, και όχι για την προσκοπική μου τιμή. Στο σχολειό με πείραζαν και με φώναζαν i-malaka. Δεν πειράζει όταν θα το έπαιρνα στα χεριά μου θα άλλαζαν τροπάριο.
Η EVA τα είχε οργανώσει όλα άψογα, ακόμη και στην χωρά μας, που δεν φημιζόταν για παρόμοιες ενέργειες. Μας έφεραν και φαγητό την τελευταία ημέρα και αναψυκτικά. Είχαν μεταφέρει και χημικές τουαλέτες. Καλλίγραμμα θηλυκά μοντέλα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συνοδευόμενες από τα αρσενικά τους αντίστοιχα που μοίραζαν διαφημιστικό υλικό της EVA, όπως καπελάκια και μπλούζες. Όταν όλα αυτά είχαν καταναλωθεί και φορεθεί ήρθε και η τηλεόραση. Έπειτα άνοιξε το wi-fi του καταστήματος που ήταν ελεύθερο και όλοι άρχισαν να στέλνουν tweets και φωτογραφίες από την ουρά. Κοιτούσε ο ένας τον άλλο να δει τι κινητό είχε μαζί του. Εχθρικά και περιφρονητικά βλήματα συγκέντρωναν από τους πιστούς της EVA όσοι είχαν έρθει με άλλης μάρκας τηλέφωνο. Ίσως αυτή τους η πράξη μετανοίας να ήταν σωτηρία για την υστεροφημία τους. Μετρούσαν πόσοι θα άλλαζαν κινητό της Samson ή της LK, τους τελευταίους πιστούς των Nook και PRI. Ο παντοκράτωρ ήταν προ των πυλών και εγώ έτοιμος να τον πάρω ανά χείρας. Συζητούσα με το μπροστινό μου πόση ώρα θα ήθελε η πρώτη φόρτιση της νέας αυτής μπαταρίας και πως θα γινόταν οι επόμενες επαναφορτίσεις και με ευχαρίστηση διαπίστωσα ότι ήμουν πιο ενημερωμένος, όταν εμφανιστήκαν οι security του καταστήματος. Κάθε συζήτηση έπαψε και ο κόσμος άρχισε να αδημονεί και να στριμώχνεται.
Μέτα από λίγο δημιούργησαν χώρο μπροστά από την είσοδο και έφεραν μία γιγαντοοθόνη. Έδειξαν ένα δύο διαφημιστικά της EVA, την ομιλία του Sean Work ιδρυτή της EVA από την παρουσίαση στην Βαρκελώνη και έπειτα έβαλαν video clip από τραγουδιστές που συνεργαστήκαν με την εταιρεία στις διαφημίσεις της, τις οποίες πρόβαλαν εμβόλιμα από τραγούδι σε τραγούδι. Δεν τους έδινα μεγάλη σημασία καθότι το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το κουτί του τηλεφώνου, τι σχήμα θα είχε, πως θα το έπιανα στα χέρια μου, όταν θα το άνοιγα, το τηλέφωνο και πως θα το χάιδευα, την υπομονή που θα χρειαζόταν και την εγκράτεια μέχρι να φορτίσει η μπαταρία του. Τις οδηγίες χρήσεως που θα διάβαζα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό. Τα νέα ακουστικά που επιτέλους ήταν ασύρματα. Το πρώτο άναμμα, το πρώτο βλέμμα που θα μπορούσα να ρίξω σε αυτή την υπέροχη οθόνη. Το άρωμα του καινούργιου. Την αφή του. Τότε την θυμήθηκα, το άρωμα της, την αφή της, την φωνή της, τον καυγά μας για αυτό το τηλέφωνο και την μανία μου μαζί του και τότε την πόθησα όπως δεν είχα ξανανιώσει πότε και ένιωσα μία μοναξιά απύθμενη. Στην οθόνη μπροστά από το μαγαζί έπαιζε ένα τραγούδι ερωτικού περιεχόμενου, μόνο που το αντικείμενο του πόθου ήταν το τηλέφωνο και του τραγουδούσαν πόσο το σκεφτόταν, πόσο το ποθούσαν, πόσο το νοιαζόταν και το λαχταρούσαν. Βγήκα από την γραμμή, γύρισα την γωνία προς το σπίτι της και την πήρα τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου