Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη ερωτική. Έτσι μας λένε όλοι, έτσι λέμε εμείς σε όλους; Θα σας γελάσω. Θέμα είναι ότι ο χαρακτηρισμός μας έμεινε. Ο ερωτάς ως γνωστόν έχει πολλές παρενέργειες. Βεβαίως, ρολό παίζει και η ερμηνεία που δίδετε στον χαρακτηρισμό. Ο μέσος και μεσοαστός, ως επί τω πλείστον, Θεσσαλονικιός, στις μέρες μας έχει αποδώσει στον όρο ακραία ερωτική έννοια. Γι’ αυτό μην απορείτε αν είσαστε σταματημένοι, γιατί κάποιος καταχράστηκε την προτεραιότητα σας στον δρόμο και μπήκε στην λωρίδα σας από κάθετα και εξ αριστερών, και κάποιος άλλος σας τρακάρει από πίσω γιατί μιλούσε στο κινητό ή έπαιζε με το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου του και αντιλήφθηκε τα πάντα καθυστερημένα. Εντάξει δύο σε εισχώρηση δεν μπορεί να θεωρηθεί προωθημένο την σήμερον ημέρα.
Ο κόσμος ξενυχτάει σε αυτή την πόλη. Τόσο ώστε να συνεχίζει με την ίδια νοοτροπία και το πρωί. Καφετερίες και φαγάδικα στο ίδιο τέμπο όλο το εικοσιτετράωρο. Εκατό σαράντα τέσσερις κάτοικοι ανά τραπεζάκι. Το πρωί, όσοι καταφέρνουν να σηκωθούν, ξεκινούν παρά πέντε από το σπίτι τους για είναι στην δουλειά τους και πέντε με εύλογη καθυστέρηση. Γι’ αν βρεθεί αστυνομική μοτοσικλέτα που θα παραβιάσει φωτεινό σηματοδότη έκτος υπηρεσίας και σας διεμβολίσει, θυμηθείτε, είστε σε πόλη ερωτική.
Έχουμε μία ψύχωση με τις διεισδύσεις σε αυτή την πόλη. Εμείς πρέπει να μπαίνουμε και οι άλλοι δεν πρέπει να μας την μπαίνουν. Παρενέργειες παρατηρούνται παντού, από τα προαναφερθέντα έως τις δημοτικές μας εκλογές. Από τις αντιλήψεις μας περί Αθηνοκεντρικού κράτους μέχρι την κοσμία συμπεριφορά των φιλάθλων μας. Από την απώλεια πνευματικών ανθρώπων λόγω μετανάστευσης μέχρι το σχεδιασμό για την μελλοντική αρχιτεκτονική και ρυμοτομική διαμόρφωση της πόλης μας.
Εδώ υπάρχουν οι πιο ωραίες γυναίκες, εδώ τα πιο νόστιμα φαγητά, εδώ οι πιο γλεντζέδες, εδώ οι πιο ξενύχτηδες, εδώ οι πιο χαλαροί, εδώ υπάρχουν όλα όσα οι άλλοι ονειρεύονται. Απορίας άξιο είναι γιατί υπάρχει και κατήφεια,. Τελικά αν πιπιλήσεις πολλές φορές μια καραμέλα, στο τέλος μπορεί και να την φτύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου