Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

'Ερχεται μια μέρα..

Έρχεται μια μέρα που δεν αντέχεις άλλο. Θέλεις να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Φταις εσύ, φταίνε οι άλλοι… Δεν έχεις απαντήσεις… Πρέπει όμως να σταματήσει… Δεν σε αναγνωρίζεις… Δεν το αξίζεις αυτό που ζεις… Γιατί είσαι αδύναμος, γιατί είσαι θύμα, γιατί τόση οργή… Γιατί είσαι μέσα σε κόσμο και όμως είσαι μόνος… Γιατί δεν σε καταλαβαίνουν… Γιατί χάνεσαι… Γιατί δεν βρίσκεις από πού να κρατηθείς… Γιατί τόση πικρά… Αυτή η στύφνη γεύση στο στόμα. Αισθάνεσαι σαν ένα μεγάλο απόστημα έτοιμο να εκραγεί. Θα πάρω κόσμο μαζί μου έτσι και σκάσω… Σκέψεις και ελπίδες, χαρά και πικρά, αναμνήσεις και οράματα, ονόματα και πρόσωπα… Έρχονται από το πουθενά, σκάνε σαν σαπουνόφουσκες και πάνε… Εκτοξεύονται σαν πυροτεχνήματα και εκρήγνυνται στο κατάμαυρο εσωτερικό του κρανίου σου. Δεν θέλω να μείνω μόνος… αστέ με όλοι ήσυχο… Δεν με καταλαβαίνετε… Δεν σας κατανοώ…
Βλέπεις μα δεν παρατηρείς. Παρατηρείς μα δεν γνωρίζεις. Διαβάζεις αλλά δεν μαθαίνεις… Τρως δυνάμεις, τρως τις σάρκες σου. Περιστρέφεσαι στο ανώφελο. Δίνη, χείμαρρος, ποτάμι, κυλάς επάνω στο νερό, παρασύρεσαι, βουλιάζεις, αλλά κάνεις θάνατος δεν σε λυτρώνει… Καταδικασμένος σε ένα άχρονο συμπάν που όλα μένουν ιδία, μα προπαντός εσύ δεν καταφέρνεις να πας πουθενά, σαν εκκρεμές ξαναγυρίζεις στο πιο χαμηλό σημείο. Θέλεις κάποιον δίπλα σου, αλλά δεν καταφέρνεις να κρατηθείς κοντά σε κανέναν. Σαν πλοίο χωρίς λιμάνι, σαν καταδίκη σε εξορία από τον παράδεισο. Όλα συνωμοτούν εναντίον σου, όλοι σε σχολιάζουν, κανένας, όμως, δεν ενδιαφέρετε. Ζωή σε τέλμα, σενάριο χωρίς πλοκή, μόνο θύμα της διαπλοκής των άλλων. Τρως σάρκες, σε τρώνε οι σκέψεις. Μαραζώνεις, συρρικνώνεις, δεν αντιδράς, δεν αντέχεις.
Κάποια μέρα σηκώνεις κεφάλι, βλέπεις έξω από το πηγάδι που έχεις πέσει. Ο κόσμος είναι τόσο ίδιος και τόσο διαφορετικός από αυτόν που θυμώσουν. Σαν να μην σε άφορα πλέον, έχεις δικό σου κόσμο, όπου είσαι πρωταγωνιστής, όλοι αγαπούν να σε μισούν, όλοι ενδιαφέρονται για σένα και συνεχώς σε παρατηρούν, υστέρα σε βρίζουν και σε λοιδορούν, εσύ τους αντιμάχεσαι και νικάς με την δύναμη της ξεροκεφαλιάς. Μια άλλη φόρα σαν αναλαμπή, απορείς τι γυρεύεις εκεί. Τι συμβαίνει, τι παρεξήγηση είναι αυτή, τι πήγε λάθος και έχεις καταστραφεί. Έλυνες μικρός στα περιοδικά τους λαβυρίνθους πηγαίνοντας από τον τερματισμό στην αρχή, μα τώρα δεν βοηθά η τεχνοτροπία αυτή. Αντιστρέφεις την διαδικασία, ξεκινάς από την αφετηρία, προσπαθείς να μην ξανακάνεις καμία εικασία, αντικρίζεις ότι σε πόνα, δεν φυγοπονείς, δεν λιποτακτείς. Στέκεσαι στον καθρέφτη και του ζητάς την αλήθεια για κάθε κακιά σου συνήθεια. Δεν ρωτάς, μόνο απαντάς, όσο και αν πονάς, γιατί εάν αλλού θέλεις να πας, σπας της κατάντιας σου τα δεσμά και πετάς της φυλακής τα κλειδιά. Κλείνεις μέσα τις δικαιολογίες, και κάθε λογής αβάσιμες κατηγορίες. Δεν σου έφταιξε κανείς, γιατί τίποτε δεν σου έταξε κανείς… Μόνος ήσουν εξαρχής, απλώς δεν μπορούσες να το αντιληφθείς ψάχνοντας δικαιολογίες σε ξεχασμένες φιλίες, σε λάθος νοοτροπίες, σε εμμονές, σε ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

1 σχόλιο:

  1. Συμβαίνει συχνά με τον άνθρωπο το εξής απλό φαινόμενο. Βλέπει άριστα τις "καμπούρες" των άλλων και δεν βλέπει καθόλου τη δική του. Σήμερα στο παγκόσμιο "μικροσκόπιο" βρίσκεται η "καμπούρα" των Ελλήνων. Όλοι τη βλέπουν, αλλά όχι οι Έλληνες. Όλοι βλέπουν την "καμπούρα" των Ελλήνων, αλλά όχι τις δικές τους. Αυτή η επιλεκτική "ορατότητα" είναι ένα φυσικό φαινόμενο και αυτό θα προσπαθήσουμε να το εκμεταλλευτούμε, για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή "εικόνα" της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας. Θα δούμε και εμείς ως Έλληνες τις "καμπούρες" των άλλων, για να κατανοήσουμε τη δική μας, η οποία είναι όμοια. Σε έναν κόσμο "καμπούρηδων" οι πάντες μοιάζουν και άρα θα χρησιμοποιήσουμε τον "απέναντι" ως "είδωλο" δικό μας.

    Πριν πούμε όμως οτιδήποτε άλλο, χρήσιμο είναι να ξεκινήσουμε με μια διαπίστωση, την οποία στη συνέχεια του κειμένου θα αιτιολογήσουμε. Οι Ευρωπαίοι, που σήμερα μας "μαλώνουν" για τις "σπατάλες" μας, είναι οι κύριοι και αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το εξωτερικό μας χρέος. Τα άπειρα χρήματα του εξωτερικού μας χρέους δεν μπήκαν σε κάποια ελληνικά "σεντούκια". Ευρωπαϊκές τράπεζες τα έδωσαν και ευρωπαϊκές εταιρείες τα εισέπραξαν. "Πέρασαν" από την ελληνική οικονομία, αλλά δεν "στάθηκαν" σ' αυτήν. Οι ίδιοι άνθρωποι, που μας τα έδωσαν,
    ήταν οι ίδιοι που τα ξαναπήραν. Τώρα λοιπόν, που οι Βρυξέλες ζητούν "μέτρα", είναι ευκαιρία να λύσουμε και τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν μεταξύ μας.

    Αφού έκανε το λάθος ο "κλέφτης" και τα "τσιράκια" του να φωνάζουν, καλό είναι ο "νοικοκύρης" να πάρει το "χαρτί" και το "μολύβι". Μας συμφέρει το "χαρτί" και το "μολύβι", γιατί είμαστε θύματα μιας κατάστασης, που, αν δεν αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο, μπορεί να μας καταστρέψει. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και ως τέτοιοι θα λύσουμε τις όποιες διαφορές μας υπάρχουν με τους υπολοίπους. Κανένας δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της ενιαίας Ευρώπης, αλλά τα πάντα μέσα σ' αυτήν πρέπει να κινούνται μέσα στα πλαίσια της δικαιοσύνης του αμοιβαίου σεβασμού και βέβαια της ισότητας μεταξύ των λαών. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ο οραματιστής από το κορόιδο. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η συμμετοχή μας στην Ευρώπη από την …κατοχή μας από την Ευρώπη.

    Αν κάποιοι Ευρωπαίοι εξέλαβαν την ευρωπαϊκή ενοποίηση σαν τη μεγάλη ευκαιρία, για να καταφέρουν να κάνουν με χρήματα αυτά τα οποία απέτυχε να κάνει ο Χίτλερ με τα όπλα, κάνουν λάθος και αυτό το λάθος σύντομα θα κληθούν να το πληρώσουν. Σ' ό,τι αφορά το ίδιο το πρόβλημα του ευρώ και της σταθερότητας της ευρωζώνης έχουμε να πούμε σε όλους όσους διακατέχονται από "ευρωφοβίες" ότι αυτές δεν ευσταθούν. Κανενός ευρώ την ασφάλεια δεν θέτει σε κίνδυνο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Πέραν του γεγονότος ότι η ίδια η οικονομία της
    Ελλάδας αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας —περίπου το 3%— και άρα μπορεί να στηριχθεί ανά πάσα στιγμή από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα και πάλι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, για τον λόγο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει άμυνες. Άμυνες πολύ ισχυρότερες ακόμα και από αυτές των ΗΠΑ, των οποίων το δολάριο δεν απειλήθηκε από την "πτώχευση" ενός εκ των ισχυροτέρων "πυλώνων" της αμερικανικής οικονομίας, όπως είναι η Καλιφόρνια. Η Ευρώπη αποτελεί την πλουσιότερη αγορά του κόσμου και το νόμισμα του
    καταναλωτή είναι πάντα πιο ισχυρό από αυτό του πωλητή.

    Ο δήθεν πανικός και οι υστερίες των Βρυξελών αποκαλύπτουν πολιτικές αγωνίες και όχι οικονομικές ανασφάλειες. Ποια είναι η κύρια αγωνία τους; Ότι η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση θα αποκαλύψει τα εγκλήματά τους. Ότι μετά από έναν "μαραθώνιο" λεηλασίας των ασθενέστερων κρατών από τους ισχυρότερους εταίρους καταλήξαμε στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν γνωστό εκ των προτέρων, εφόσον είχε εξ’ αρχής δρομολογηθεί γι' αυτόν τον λόγο. Περί αυτού πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή